Laga mat har blivit en manlig domän 

Förr så sågs det som omanligt att laga mat. Män skulle göra annat och kvinnorna fick stå för matlagningen. Men tiderna förändras och många män har upptäckt glädjen i all laga mat. Det är inte bara när det ska grillas, utan även vardagsmaten.

Det är inte länge sedan det sågs som typiskt kvinnligt att laga mat. Män kunde på sin höjd sköta om grillen på sommarkvällarna. Men den mer vardagliga maten och även om det var dags för fest eller middagsbjudning, det stod kvinnorna för. Vi är nog många män som tycker det är skönt att detta har förändrats. Dels då det är roligt att laga mat, men även då det känns bra att dela ansvaret för en så viktig del av vardagen.

Som en klok man vid namn Jonatan Unge en gång sa “det är klart att man brassar sitt eget käk”. Det är ett citat de flesta håller med om nu förtiden. För i en tid då det är lika självklart att laga taket och tjära kåken själv, så ska man väl även kunna laga sin egen middag?

Rätt utrustning

För att kunna lag bra mat och dessutom göra det med stil så krävs rätt utrustning. Till exempel om man läser de olika stekpanna test som genomförs så ser man snabbt att det är stor skillnad på olika stekpannor. Det handlar dels vad man ska ha den till, alltså vad för sorts mat man ska laga. Men även att den ska leva upp till ens förväntningar. Exempelvis non-stickstekpannor som blir repiga snabbt vill man nog undvika.

En sorts panna som allt fler upptäcker är de i stål. De är bra för det mesta och kan ersätta gjutjärnsstekpannan, men kräver lite vana för att man ska kunna hantera de rätt. De passar inte till allt. För exempelvis pannkakor så vill man ha ett väloljat pannkaksjärn i gjutjärn. Gärna ett med ett antal år på nacken. De blir bättre med åren.

Andra viktiga faktorer

Det finns andra faktorer som också är viktiga för att man ska skörda framgångar i köket. En av dem är att ha rätt grundkunskaper. De flesta av oss kommer aldrig gå på en matlagningskurs och de där fina kokböckerna man köpte går inte allt igenom grunderna. Där är YouTube räddningen. Där hittar man mängder av videor som går igenom de mest grundläggande kunskaperna som är viktiga för att lyckas.

När man känner att man bemästrat grunderna så går man vidare till mer avancerade metoder. Plötsligt så är man på en avancerad nivå i köket som är långt ifrån där man började. Det ger en kick som de flesta uppskattar. Det är bara att söka på videotjänstens sökmotor för att hitta vad man behöver.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.